Hoe ga je te werk?

 

 1. Onderzoek de mogelijkheden

Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn 4 vragen belangrijk:

 • Ligt je tuin in de volle zon, in de schaduw of juist er tussen in?
 • Als je de tegels eruit haalt ligt daaronder zand. Voor planten is dat geen goede grond. Schep het zand minstens 30 cm diep eruit. Dan goede tuinaarde en compost terug doen. Spit de ondergrond en de tuinaarde goed door elkaar. Stop er een bodemverbeteringsmiddel bij. Bv compostversneller en regenwormen.
 • Hoeveel tijd wil je aan onderhoud besteden.
 • Hoeveel geld heb je beschikbaar.
 1. Maak een beplantingsplan

Maak eerst een plattegrondje van je tuin. Bekijk dan hoe groot het stuk is dat je wilt gaan beplanten (border). Je kunt inspiratie opdoen met de voorbeeldtuintjes die verderop op de website staan.  Deze planten zijn met zorg gekozen. Ze vergen allemaal weinig onderhoud, het zijn sterke soorten en bloeien redelijk lang. Een volgroeide bodem met bodembedekkers (zoals maagdenpalm, geranium en waldsteinia) vergemakkelijkt het onderhoud aanzienlijk. Onkruid komt er dan haast niet meer doorheen en bovendien blijft de aarde koeler. Om meer bloemen te krijgen kun je je plan altijd verrijken met bloembollen. Zij zorgen met name in het voorjaar voor kleur! Zet de bollen tussen de vaste planten. De bollen laat ik altijd zitten, de meeste komen volgend jaar weer terug (sommige nemen toe zoals narcissen en sneeuwklokjes, andere verliezen wat aan kracht zoals tulpen). Ze moeten wel de tijd krijgen om voldoende voedsel op te slaan in de bol, dat duurt een week of 6 (dus niet het blad afknippen! wel de zaaddoos). Het blad wordt dan wat lelijk maar tegen die tijd gaan heesters en vaste planten uitlopen zodat je dat haast niet ziet.

 1. Verwijder de tegels

Haal de tegels weg. Het is wel verstandig om de overige bestrating ‘op te sluiten’. Dat doe je door een aantal tegels  vertikaal in de grond te zetten (of een opsluitbandje) strak tegen de blijvende bestrating aan.

De overige tegels kun je gebruiken voor een bankje of verhoogde border of wat dacht je van een kruidenspiraal!

 1. Breng vruchtbare grond aan

Zand tot minstens 30 cm diep verwijderen. Vul de border met goede tuinaarde en compost. Goed mengen. Compost is een natuurlijke en langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten kunnen beter voedingsstoffen opnemen.

 1. Beplanting

Zet eerst alle planten op de juiste plek volgens je plannetje. Haal dan de potjes eraf. (Houd t potje op z’n kop)  Zijn de wortels erg dicht, viltig? Probeer de wortels dan wat los te trekken of knippen ( niet van de plant maar uit elkaar….). Graaf een gat, dompel de wortels eerst in het water. Zet dan de plant even diep in de grond als deze in de pot stond. Grond erom heen goed aanduwen (niet op de wortels zelf duwen).

 1. Netjes egaliseren en water geven

Geniet ervan!

 1. Onderhoud je groene tuin.

Probeer onkruid gelijk  te verwijderen als je het ziet. Het krijgt dan geen kans om te bloeien en weer zaadjes te verspreiden. Door het woelen van de aarde gaan zaadjes ontkiemen. Dus na aanleg extra opletten. Als het kouder dan 7 graden is groeit er niet veel. Rust dan maar lekker uit 🙂 In maart wanneer de bodem warmer wordt gaat alles weer groeien…. Hoe sneller je er in het voorjaar bij bent hoe minder onderhoud. Naarmate de beplanting gaat groeien en een tapijt vormt, zul je ook steeds minder last krijgen. Knip uitgebloeide bloemen weg, je hebt dan kans op nog een bloei. Doe dat in 1 keer met de heggeschaar.

Geef groenblijvende planten ook in de winter water bij aanhoudende droogte! Verder alleen water geven op hete dagen. Dan liever veel 2x in de week, dan elke dag een beetje (Dat geldt dan weer niet voor planten in een pot).

© 2017 steenbreekkrimpenaandenijssel.nl
Webdesign door